>GoldStar Aviation Head Quarters

Gold Star Aviation is a general sales agent for airlines companies.The company ‘s operational needs and specific operational structure determined the layout of the offices in 2 separate floors with distinct zoning. Situated in the heart of the city center, at Filellinon street and Amalias avenue, the offices have direct views towards the National Gardens of Athens.

Η εταιρία Gold Star Aviation δραστηριοποιείται στο χώρο της γενικής πρακτόρευσης αεροπορικών εταιριών. Οι λειτουργικές ανάγκες της εταιρίας και η καθορισμένη επιχειρησιακή λειτουργική δομή καθόρισαν την διάρθρωση των χώρων σε 2 επίπεδα με διακριτές ζώνες. Οι χώροι γραφείων βρίσκονται στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας και απολαμβάνουν πανοραμική θέα του Εθνικού Κήπου και του Υμηττού στο βάθος. Καθώς η εταιρία ειδικεύεται στην εμπορική αεροπλοΐα, ο χώρος μελετήθηκε ώστε να εκφράζει την αίσθηση της πτήσης με ελαφρύτητα και διαφάνεια. Η διαρρύθμιση και τα διάφορα στοιχεία του χώρου σχεδιάστηκαν έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα διαγράμματα της ροής του αέρα που δημιουργούνται γύρω από το αεροσκάφος σε πτήση.

Στο ισόγειο επίπεδο, ένας επιμήκης καμπύλος τοίχος αγκαλιάζει την επίσης καμπυλωτή κατασκευή του χώρου υποδοχής, ενώ διαχωρίζει το δημόσιο από το χώρο εργασίας προσωπικού. Διαδοχικά καμπύλα τμήματα της οροφής ταξιδεύουν το βλέμμα προς το βάθος του χώρου όπου η προοπτική γίνεται ρευστή και μαλακή όπως στο εσωτερικό των αεροσκαφών. Στο πίσω μέρος του ισογείου βρίσκεται ο χώρος συσκέψεων απομονωμένος σε ένα διάφανο γυάλινο κουτί.

Σε αντίθεση με τον χώρο του ισογείου το πάνω επίπεδο αποτελεί ένα ορθογώνιο λειτουργικό κουτί όπου βρίσκεται το διοικητικό τμήμα της εταιρίας. Γυάλινα πετάσματα χωρίζουν τα γραφεία μεταξύ τους δίνοντας ενιαία προοπτική του χώρου, επιτρέποντας οπτική επικοινωνία, άνετη πρόσβαση και κυκλοφορία καθώς και άπλετο φυσικό φως.
Οι χώροι διοίκησης αναπτύσσονται γύρω από την αίθουσα συσκέψεων στο πιο προνομιακό σημείο του ορόφου με θέα την Αγγλικανική Εκκλησία και τον Εθνικό κήπο.

Θερμές αποχρώσεις του λευκού έχουν χρησιμοποιηθεί για τα κύρια στοιχεία του χώρου σε συνδυασμό με γήινες γκρί- καφέ αποχρώσεις για τα επιμέρους στοιχεία. Κύριος στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός λιτού, ήρεμου περιβάλλοντος, ευχάριστου και λειτουργικού που να εκφράζει τον καταξιωμένο και φερέγγυο χαρακτήρα της εταιρίας.

Μια μεταλλική ειδική κατασκευή εμπνευσμένη από τις ροές του αέρα στο αεροσκάφος, τυλίγει τον όροφο εξωτερικά και φιλτράρει το άμεσο φως του ήλιου. Η πανοραμική θέα της πόλης και του κήπου αναδιατυπώνεται με τρόπο που ο χώρος αποκτά περισσότερη εσωστρέφεια και επιτρέπει καλύτερη συγκέντρωση.

Συντονισμένοι με τον παλμό μιας πόλης που υποφέρει και ενίοτε διαμαρτύρεται έντονα, και σε συνδυασμό με την γραφιστική μεταλλική κατασκευή του ορόφου, αποφασίσαμε να “ντύσουμε” την γωνιακή όψη των ρολών ασφαλείας του χώρου με ένα γκραφίτι από τον Αθηναίο καλλιτέχνη Achilles που να αντικατοπτρίζει το ύφος της εταιρείας και να συνομιλεί με την πόλη ταυτόχρονα. Ένας Ικαρος στην κύρια όψη της λεωφ. Αμαλίας ανυψώνεται και μας κοιτά αβέβαια και ένα ζευγάρι αιθέρια μάτια ατενίζουν με δέος την πόλη και τον κόσμο.

Αρχιτέκτονες Έργου: Στάθης Καταρόπουλος | Χρυσή Αραμπατζή | Φοίβος Κουβαράς
Αρχιτεκτονική ομάδα: Νεφέλη Σεργιάδη
Παραμετρικός Σχεδιασμός Όψης: Ελίζα Περτικιόζογλου 
Φωτισμός: APLETON Α.Ε.
Κατασκευή: aka lab architects • apex S.A.
Φωτογραφίες: Κωσταντίνος Κοντός

- - - - - - - - - - 

 

Gold Star Aviation is a general sales agent for airlines companies.The company ‘s operational needs and specific operational structure determined the layout of the offices in 2 separate floors with distinct zoning. Situated in the heart of the city center, at Filellinon street and Amalias avenue, the offices have direct views towards the National Gardens of Athens and Ymittos mountain to the east. As the company operates in the field of commercial aviation, airflow patterns around an aircraft in air, inspired the layout and design of the architectural elements of the space. Therefore, lightness and transparency were the key principles of the project.

On the ground floor, a long curved wall works as a background “hug” for the curved reception of the company welcoming the clients while simultaneously separates the more public area with the workspace behind. Successive / sequential curved sections of the ceiling travel the gaze towards the depth of the space creating a fluid and soft perspective all through the space, reminiscent of the aircraft interiors. At the back of the ground floor, a transparent glass box serves as a quiet meeting room.

In contrast with the ground floor, the upper level is an orthogonal operational box where the administrative core of the company is located. Glass walls separate office spaces, minimizing seclusion and allowing for a continuous sensation of the space. Offices are clearly arranged to allow for visual communication, easy access, optimum circulation and maximum natural lighting. 

Administration offices are arranged around the main conference room, situated at the prestigious corner of the whole floor, overlooking both the Anglican Church and the National Gardens. 

Warm off-white colour shades have been used for most of the walls and furniture in combination with earthly grey-brown shades for the floor and storage units. A calm and simple work place, pleasant and ergonomic was the paramount design goal to express the company ‘s solemn and orderly character.

A customized perforated metal screen, inspired by airflow patterns, wraps externally the first floor and filters the direct sun light. National Gardens views and city views get graphically formalized, allowing for concentration and providing the needed introversy of the work space.

In tune with a city that suffers and protests occasionally, and combined with the graphical metal screen, the security rollers have been graffitied by Achilles, a well known Athenean street artist. On the main elevation, Icarus looks at us as he raises to the sky, while on Filellinon street, big eyes express wonder for the city, the world and the travels.

Partners in charge: Stathis Kataropoulos | Chryssie Arabatzi | Fivos Kouvaras
Architectural Team: Nefeli Sergiadi
Perforated Screen Design: Eliza Pertikiozoglou
Lighing: Apleton S.A.
Construction: aka lab architects • apex S.A.
Photographs: Kostas Kontos